Biserica fortificata din Agnita

Agnita (Agnetheln), micuța localitate din centrul țării, atestată documentar încă din 1280, renumită altădată prin breslele tăbăcarilor, cizmarilor, cojocarilor, croitorilor, dogarilor, olarilor etc., a primit deja în 1376 dreptul de a ține iarmaroc. Apoi, în 1466, Matei Corvin a acordat Agnitei şi “jus gladii”, un drept important al acelor vremi.

Din fortificațiile cetății săsești s-au păstrat destul de bine turnurile de apărare, și firește, biserica. Ceea ce este remarcabil, dacă ne gîndim că este una dintre cele mai vechi fortificații săsești din Transilvania – din secolul al XIII-lea; oricum o renovare a întregului ansamblu este absolut necesară.

Biserica-hală a fost construită în stil gotic, pe fundamentul unei vechi bazilici romane. De alfel, mai există în oraș urme romane: o fîntînă romană, din păcate nesemnalizată și nefolosită ca atracție turistică.

Postez mai jos cîteva dintre fotografiile mele. Se pot vedea cîteva turnuri, cum ar fi Turnul Olarilor (ceasul, după știrea mea, încă mai funcționează) lipit de Biserica Evanghelică, Turnul Dulgherilor, cu intrare boltită, prevăzută cu hersă, sau corpuri de clădire ale Școlii nr. 1, unde am învățat și eu opt ani, îmbinîndu-se cu vechi turnuri.

 

Advertisements

7 thoughts on “Biserica fortificata din Agnita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s